Hur påverkar återlämning av lägenhet turordningen?
Hej SKB! Hur fungerar det med turordningen om jag lämnar min nuvarande lägenhet till SKB (istället för att hyra ut den), och kvarstår som medlem vid t.ex. arbete eller studier på annan ort.
Erbjuds jag en ny likvärdig lägenhet när jag vill flytta tillbaks? Hur lång tid tar i så fall det?
Erbjuds jag en ny likvärdig lägenhet när jag vill flytta tillbaks? Hur lång tid tar i så fall det?
Följ inlägget
0
följare
SKBs lägenheter hyrs alltid ut enligt turordning (kötid). Det betyder att man aldrig kan garanteras något i förväg. Varje medlems möjlighet/chans att hyra den lägenhet man önskar beror alltid på vilka andra medlemmar som just då också är intresserade av den aktuella lägenheten och hur långa kötider de har.
Det enkla svaret på din fråga är alltså - nej. Man kan förstås hyra en likvärdig lägenhet om kötiden räcker, men något erbjudande där man gynnas eller prioriteras för att man tidigare hyrt en likvärdig lägenhet lämnas inte. Därmed är frågan om tiden inte heller aktuell.
Jag hoppas du med dessa rader är införstådd med hur det fungerar.
Tycker att det vore en god idé att ändra på de reglerna för att undvika oseriös andrahands-uthyrning och få större rotation i kösystemet. Man vill ju av högst förståeliga skäl inte släppa en bostad, utan att vara garanterad boende när man flyttar tillbaks.
Rättvisast vore om någon som stått länge i SKBs kö får tillgång till lediga lägenheter. Inte de som kan betala mest på andrahands-marknaden. Ibland kanske företag för sina anställda.
Någon borde skriva en motion om detta, tycker jag. Ska jag göra det själv, lär det ta lite tid. Återkommer eventuellt i frågan...
Jag har bott i en nybyggd SKB-lägenhet i drygt 8 år med en ganska hög insats. Är senior ++, har snart chansen att få en seniorlägenhet via Bostadsförmedlingen. Min fråga är: om jag säger upp min SKB-lägenhet kan jag fortfarande stå kvar i kön som medlem om bosparandet (medlemsinsatsen) står kvar? Och när betalas insats-beloppet tillbaka? Med eller utan ränta?
När du säger upp hyresavtalet för din lägenhet väljer du själv om du vill kvarstå som medlem i föreningen (med bibehållen turordning/kötid), eller om du vill lämna föreningen. Den del av upplåtelseinsatsen som överstiger medlemsinsatsen (bosparandet) får du tillbaka när hyresförhållandet upphört, besiktning utförd och alla hyror är betalda (utan ränta).