Hyrs ettorna ut i andra hand?

Hur kan kötiden vara 35-40 år för en liten 1:a som är mest relevant för en ungdom?? Inte bor väl en 50-60 åring i en sådan liten lägenhet, eller hyrs den ut i 2:a hand? Mina söner som ha stått i kö ungefär sedan de föddes (ca 19 alt. 26 år) har ändå ingen chans på lägenhet! Hur motiverar ni unga till att ställa sig i kö i SKB när verklighetens kötid ser ut så här?
Ingrid KH
Ingrid Karlberg Holm Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ingrid och tack för dina frågor.

  Att kötiden är lång även till våra mindre lägenheter beror på att många medlemmar har väldigt lång kötid. Kötiderna varierar dock beroende på läge och om det är nyproducerade eller äldre fastigheter. Många vill bo i Stockholms innerstad och där blir det längre kötid än till lägenheter i ytterområdena. I nybyggnation i ytterområdena kan det ibland räcka med ett par års kötid - eller ännu kortare. Vi arbetar alltid för att få mer mark för att kunna bygga fler bostäder. Under 2019 startar vi tre nya byggprojekt. Läs gärna mer här www.skb.org/vara-bostader/nyproduktion/.

  När det gäller uthyrning i andra hand följer SKB hyreslagen som säger att andrahandsuthyrning ska tillåtas om hyresgästen har ”beaktansvärda skäl”. Vill du veta mer om det så kan du läsa svaret på en tidigare fråga i vårt forum här: https://fraga.skb.org/org/skb/d/hyra-ut-heac/.

  Vi känner till att det förekommer att medlemmar hyr lägenheter som de låter sina vuxna barn bo i. Det är inte tillåtet och är ett problem som vi verkligen arbetar hårt med. Den som hyr ut sin lägenhet otillåtet i andra hand kan förlora sitt hyresavtal och medlemskap i SKB.

  Det kan vara svårt att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning. När vi får in en rapport eller indikation på otillåten andrahandsuthyrning gör vi en utredning och driver vid behov ärendet till hyresnämnden. Den som misstänker otillåtet boende i en SKB-fastighet kan göra anmälan till otillatetboende@skb.org. Det är bra att känna till att vi inte kan gå vidare med anonyma kontakter om ärendet ska kunna drivas med framgång.

  Jag hoppas att du med dessa rader fått dina frågor besvarade.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.