Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Insats vid byte samt överlåta till barn

Hej!
Jag har t frågor:
1. Om jag bor tillsammans med min dotter i en SKB-lägenhet, finns möjligheten (som hos andra fastighetsbolag) att överlåta kontraktet på henne efter att varit varaktigt samboende?
2. Om jag byter bort min SKB-lägenhet utanför SKB, vad händer med insatsen? Får jag den tillbaka?
3. Hur prövas inkomst vid tecknande av kontrakt? Vad räknas som inkomst? 

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din frågor.

  1. Ja, om ni har varit sammanboende i minst tre år.

  2. Ja, upplåtelseinsatsen återbetalas. Om man vill kvarstå som medlem i föreningen så låter man 20 000 kr som nu motsvarar fullt bosparande vara kvar.

  3. Vid uthyrning till medlemmar görs ingen inkomstprövning. Vid överlåtelser till eller byten med personer som inte sedan tidigare är medlemmar i SKB ska vi, om övriga kriterier för byte eller överlåtelse är uppfyllda, godkänna dessa om vi ”skäligen kan nöja oss med förändringen” som det står i hyreslagen. Det innebär att vi ska göra en bedömning om vi kan anta att den nya hyresgästen kan betala hyran. Vi gör en sammanvägd bedömning av den nya hyresgästens ekonomiska situation och inkomstförhållanden. Vi räknar stadigvarande inkomster. Om den stadigvarande inkomsten avser annat än lön från en tillsvidareanställning tittar vi tillbaka på hur det sett ut de senaste taxeringsåren, bedömer varaktigheten i inkomster och bidrag och tar hyresvärdsreferenser. Om vi behöver ett riktvärde tittar vi på de nyckeltal som finns gällande inkomster för att täcka skäliga levnadsomkostnader.

  Monica Uthyrare
 • följdfråga på dett svar - vad händer då med förälderns respektive dotterns turordning - utifall föräldern flyttar till annat boende(dvs bostadsrätt eller till annat bostadsbolag utanför SKB) och dottern bor kvar i lägenheten?
 • Hej,

  Dottern kan aldrig ta över förälderns turordning vid en eventuell överlåtelse av hyresrätten.
  Föräldern förlorar sin turordning och dottern måste bli medlem om hon inte redan är det sedan tidigare.
  Monica Uthyrare
 • Hej,  Om överlåtelse till person som man varit sammanboende med i minst tre år, som i fallet ovan.  Personen som också är medlem, får överta kontraktet men har sin egen kötid. Men förlorar jag som överlåter alltså min kötid då?
  Babs
 • Hej,

  Ja, det stämmer hyresmedlemmen som överlåter hyresrätten blir av med sin turordning.
  Monica Uthyrare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.