Kan jag ta emot flyktingar från Ukraina i min lägenhet?
Med anledning av antalet flyktingar i Sverige orsakat av kriget i Ukraina, kan jag ha inneboende eller hyra ut min lägenhet i andra hand?
Följ inlägget
1
följare
Om du vill erbjuda tillfällig logi i ditt hem för personer på flykt undan kriget i Ukraina, så får du göra det, men det är några saker du bör veta:
Uthyrning i andra hand
Om du låter andra personer bo i din lägenhet och du själv tillfälligt bosätter dig någon annanstans, så blir det en andrahandsuthyrning. Samma regler gäller även om du inte tar ut någon hyra av andrahandshyresgästen.
När det gäller andrahandsuthyrning till personer som fått uppehållstillstånd i Sverige
enligt EUs massflyktsdirektiv*), så är det möjligt.
SKB godkänner andrahandsuthyrning för sex månader i taget. Men du måste ha tillstånd från SKB att hyra ut din lägenhet i andra hand. Har du inte fått tillstånd och hyr ut din bostad ändå, så riskerar du att bli av med kontraktet och tvingas flytta från lägenheten. Du riskerar då också ditt medlemskap i SKB.
När du fått tillstånd av SKB att hyra ut din bostad i andra hand så får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Hyr du ut lägenheten möblerad så får du lägga på högst 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran så får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.
Om du skulle ta ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till, så riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan
tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt, från och med den 1 oktober 2019.
Mer information om andrahandsuthyrning hos SKB kan du läsa här
Ta sedan kontakt med SKBs uthyrning om du vill hyra ut i andra hand: uthyrningen@skb.org
Särskild information om att bo i SKB och att hyra i andra hand kommer att finnas på engelska.
*) EUs massflyktsdirektiv innebär nu att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater (läs mer på migrationsverket.se).