Kommer vi någonsin få en bostad hos SKB?
Hej jag har sått i kö sen 1989 mina barn sedan 1996 och 1998. Det ser ut som vi aldrig kommer att få någon lägenhet hos er. Egentligen är det väl hos oss eftersom skb ägs väl av medlemmar. Tråkigt att det bara är vissa som får lägenheter i ”vår” förening. Är det så att alla är 90 år eller mer som bor i lägenheterna i innestan eller måste man ha känningar? Tråkigt är också att ni inte informerar om detta innan man går med i föreningen. Har betalt ca 7 200 kr i avgift till er förening och inte fått något. Vad jag förstår kan man även överlåta till sina barn och byta till sig en lägenhet utan kötid. Så det är inte konstigt att jag eller mina barn aldrig kommer att få en lägenhet i skb
Med vänliga hälsning
Marie Wahlgren
Med vänliga hälsning
Marie Wahlgren
Följ inlägget
1
följare
Det stämmer att kötiderna är längre i SKB än i slutet av 1980-talet när du blev medlem. Dock är det då som nu, kötiden som avgör om man kan få lägenhet eller inte. Endast kötiden ligger till grund för uthyrning. Orsaken till längre kötider är att föreningen fick väldigt många fler medlemmar under 1980-talet - och även senare.
Vad gäller överlåtelser av hyreskontrakt gäller hyreslagen. Direktbyten (med beaktansvärda skäl) och överlåtelser (vid dödsfall och separationer) som tillåts enligt hyreslagen måste även SKB godkänna. Antalet externa byten ligger på ca 20 om året, av totalt ca 1.000 uthyrda lägenheter varje år. Det är alltså inte bytena som orsakar de längre kötiderna, utan just antalet medlemmar som nu söker bostad. Medlemskap kan inte överlåtas till barn eller andra (endast till make/maka/sambo vid dödsfall eller skilsmässa/separation).
I och med det stora antalet köande medlemmar är det viktigt att SKB fortsätter att nyproducera lägenheter. Här kan du läsa mer om SKBs nyproduktion SKBs nyproduktion.
Jag hoppas att du ändå väljer att stanna kvar som medlem och ser framtida möjligheter tack vare nyproduktionen.
Var kan jag läsa om ert omsättningshastigheten för era lägenheter? Dvs per område.
Ert köhistorik ger del svar, tycker att ni kan också avger vilken kö plats den som fick hyra dvs om den var nummer 45 av de som fick kallelsen.
Det är uppenbart att man inte kommer att få en lägenhet i Stockholm stad om man inte har en kötid på 50 år idag annat var det på 80 talet.
SKB redovisar inte omflyttningsstatistiken per område, endast på helheten.
Efter avslutad uthyrning framgår per lägenhet vilken kötid som krävts vid de fem senaste uthyrningarna i området. Köhistoriken redovisar kötiden för den medlem som erhållit respektive lägenhet. Där går också att göra urval på område, storlek, egenskaper och om nyproduktionen ska inkluderas. Man kan också matcha fram vilka man själv skulle ha fått. Under uthyrningsprocessen framgår för respektive medlem vilken plats man har i kön till respektive lägenhet. Vi har inga planer på att utöka informationen med vilken plats den som fick lägenheten hade när kallelse gick ut.
Att kötiderna är längre nu än på 1980-talet stämmer. Därför är det viktigt att SKB fortsätter att nyproducera lägenheter, så även nu och framtida kömedlemmar får möjlighet att hyra en kooperativ hyresrätt inom föreningen.
Har för mig att det gick att se det förut här
Nu stod det att det fanns endast en lägenhet ledig/tillgänglig
Kan det stämma?
Tack för din fråga. Jo, det stämmer faktiskt. Den här veckan har vi bara en publicerad lägenhet. På grund av pandemin publicerar vi lägenheter efter utförd lägenhetsbesiktning. Det kan leda till en viss ryckighet med fler lägenheter vissa veckor och färre andra. Under delar av januari har SKB, liksom många andra företag och organisationer, drabbats av högre sjukskrivning än vanligt. Samtidigt har många hyresmedlemmar ställt in bokade besiktningar på grund av sjukdom. Och därmed har det under en kortare tid utförts färre besiktningar som en följd av det en ojämnhet i antalet publicerade lägenheter respektive vecka. Vi hoppas snart kunna återgå till publicering utifrån bokade visningar, då blir flödet av publicerade lägenheter jämnare.