Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Upplåtelseinsats

Hej
Jag ska på några visningar och ser i kallelsen att det står att man ska betala Upplåtelseinsats?
Är det något jag som hyresgäst måste betala?
Jag trodde det handlade om att hyra en lägenhet för - i detta fall - 11.000kr/ månad inte en halv insats på en egen lägenhet?
Anna

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  SKB är en kooperativ hyresrättsförening som ägs av våra boende och köande medlemmar.

  Den kooperativa hyresrätten är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Som boende betalar du utöver hyra även en upplåtelseinsats i samband med inflyttning. Den insatsen får du tillbaka när du flyttar från lägenheten.
  Monica Uthyrare
 • Undrar lite över de enormt höga insatserna vid nyare lgh. Tycker det är helt ok att hyrorna är högre, och viktigt att hyrorna är lägre vid lägre standard. Alla ska ha råd. Men hur ska vi som är boende i en äldre lgh i SKB och då inte har en bostadsrätt att sälja kunna få tillgång till de nyare lgh? Det går ju inte att ta ett banklån på så mycket pengar plus den mycket högre hyran. Finns det något tänk kring detta? Jag skulle med min kötid få en nyare lgh, men har ingen chans att betala runt 300 000-400 000 kr. Så jag sitter fast och kommer inte till något större om jag inte vill flytta långt utanför stan. Går det att omfördela kostnaderna på något sätt?
  Maja
 • Hej Maja,
  För fastigheter byggda fram till år 2000 finns ett enhetligt insatssystem. För alla fastigheter byggda därefter sätts insatsen i relation till fastighetens produktionskostnad. Vanligtvis ligger insatsen på strax under 10 procent av produktionskostnaden. Detta följer av SKBs stadgar. En utredningsgrupp har på styrelsens uppdrag tittat på detta och identifierat olikheterna i insatssystem som en obalans inom föreningen. Ett förslag till lösning har presenterasts. Du kan läsa utredningsgruppens förslag här Pågående arbete med SKBs stadgar. Gå vidare under rubriken "Rapporter". Sammanfattningsvis föreslår utredningsgruppen att upplåtelseinsatserna bör utjämnas. Något konkret förslag om att genomföra detta föreligger inte, och än mindre något beslut. Som medlem har du möjlighet att göra din röst hörd genom motionsrätten eller genom någon av de representanter som utgör fullmäktige (som fattar beslut vid föreningsstämma). Föreningens fullmäktigerepresentanter finns i årsredovisningen som du kan läsa här SKBs årsredovisning.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej. Jag har för närvarande 20000kr i upplåtelseinsats. Om jag vill anmäla mitt intresse för en lägenhet som kräver en större upplåtelseinsats, när måste den vara på kontot? Hur för jag över pengar dit?Tack, Anna
  Anna Shaw
 • Hej,
  När du gör intresseanmälan framgår det på webben hur mycket insats du behöver komplettera med. Om du efter visning och ja-svar också blir erbjuden lägenheten och tackar ja till att gå vidare för att skriva kontrakt, skickar vi en bekräftelse. Där framgår både belopp, bankgironummer och OCR-nummer. Insatsen ska vara betald inom en vecka från erbjudande om kontrakt.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej om man kommer 1a. När måste senast insatsen vara betlas?
  Hassan
 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Komplettering av upplåtelseinsats måste betalas inom 1 vecka.
  Monica Uthyrare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.