Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vem får SKB-lägenheten vid separation?

Jag undrar hur det blir om jag har en SKB-lägenhet som står på mig, varpå min partner senare flyttar in tillsammans med mig och bor där. Vad händer om vi sedan separerar? Får min ex-partner halva lägenheten/kötiden eller är det fortfarande jag som har all rätt till lägenheten?

Kan jag göra något för att det här inte ska bli problematiskt vid en eventuell separation?
SKB

Kommentarer

  • En SKB-lägenhet upplåts som kooperativ hyresrätt och samma regler för besittningsrätt och rätten till den gemensamma bostaden gäller för den som för vanliga hyreslägenheter.

    Det betyder att en make/maka/sambo får besittningsrätt till SKB-lägenheten. Vid en separation gäller sambolagen. Enligt den kan en gemensamt införskaffad bostad tilldelas den som har störst behov av den. Då har det ingen betydelse vem som från början var medlem och står på kontraktet.

    Om make/maka/sambo till SKB-medlemmen blir tilldelad rätten till lägenheten vid separationen, så kan inte SKB göra något annat än att överföra hyresavtalet. Medlemskapet kan då, under vissa förhållanden, överföras till den som får lägenheten. Om inte medlemskapet överförs, så avslutas det. Om hyresavtalet för lägenheten överförs från SKB-medlemmen till make/maka/sambo kan medlemskapet aldrig bibehållas.

    Kort sagt; SKB-medlemmen kan – i vissa situationer – mista både lägenhet och medlemskap vid upplösning av äktenskap eller samboförhållande. Vi rekommenderar därför att man tar kontakt med en familjejurist innan man flyttar ihop med någon, för att säkerställa vad som gäller för den gemensamma bostaden och reglera det som går att reglera med ett samboavtal.
    SKB
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.