Till senaste kommentaren

Vilka regler gäller för uthyrning i andra hand?

Vilka regler gäller för uthyrning i andra hand?

Kommentarer

 • Från den 1 oktober 2019 gäller nya regler för uthyrning av hyresrätt i andra hand. Även reglerna för inneboende och lägenhetsbyte har ändrats. Här hittar du de viktigaste reglerna du som hyresgäst bör känna till.

  Du måste alltid ha tillstånd från hyresvärden, eller från hyresnämnden, för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Har du inte fått tillstånd av hyresvärden eller hyresnämnden och hyr ut din hyresrätt i andra hand ändå, så riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten.

  När du fått tillstånd att hyra ut din hyresrätt i andra hand av hyresvärden eller hyresnämnden, så får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Hyr du ut lägenheten möblerad så får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand så får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

  Om du skulle ta ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till, så riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

  Om du blir av med lägenheten på grund av otillåten andrahandsuthyrning eller för att du tar för hög andrahandshyra, riskerar du som bor i SKB dessutom att ditt medlemskap avslutas och du därmed tappar din kötid.

  Regler för inneboende
  Som hyresgäst får du ha inneboende i din hyresrätt. Du får ta ut hyra av den inneboende, men bara för den del av lägenheten som den inneboende använder. Om du har flera inneboende så får du inte ta ut en hyra av de inneboende som tillsammans är större än vad du själv betalar i hyra.

  Du måste själv bo i lägenheten för att ha inneboende. Om du inte bor i lägenheten så gäller reglerna om andrahandsuthyrning av hyresrätter och då måste du ha tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden.

  Regler för lägenhetsbyte
  För att få byta en hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från hyresvärden, eller från hyresnämnden. Både du som hyresgäst och den som du vill byta lägenhet med behöver också som huvudregel ha bott i lägenheten i ett år för att hyresnämnden ska godkänna bytet. Hyresnämnden godkänner inte byte av en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa.

  Brottsligt att sälja eller köpa hyreskontrakt
  Det är ett brott att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, att till exempel ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse. Det blir också skärpta straff för den som begår mened i hyresnämnden eller inkommer med falska intyg.

  Du måste anmäla folkbokföringsadress
  Du ska vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

  Mer information om dessa regler hittar du hos Hyresnämnden
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.