Till senaste kommentaren

Vuxna som bor med förälder med lång kötid i SKB - när föräldern inte bor där

Jag har stått i kö sedan 1982. Kommer aldrig vidare till en tvåa i mitt område. Var på en visning i måndags på plats 53. Det var en representant från SKB som visade lgh. Den personen sa att det vanligt att äldre personer med lång kötid tar en lgh, skriver sig där men hyr sedan ut den till sina barn. Detta har jag själv misstänkt då det i mitt kvarter bor många som är födda på 90-talet som tidigast. Och då kommer man inte på fråga ens för en liten etta. Är detta något SKB tittar på vid uthyrning? Om det är rimligt att en person som kanske är runt 30 år är skriven med sin förälder i en etta eller tvåa?


Maja

Kommentarer

  • Hej,
    Tack för din fråga. Vid uthyrning poängterar vi att lägenheten ska användas för medlemmens eget permanenta boende. Inte desto mindre vet vi att det förekommer att medlemmar hyr lägenheter som de i sin tur låter någon annan bo i (självständigt). Detta utgör en otillåten andrahandsuthyrning. När vi får in uppgifter om att SKBs medlem inte bor i sin lägenhet - kan vara från SKB-medarbetare, granne eller annan - gör vi alltid en utredning. Om vi har tillräckligt mycket som stödjer detta förhållande säger vi upp hyresavtalet och vänder oss till hyresnämnden. En medlem som mister sin lägenhet till följd av detta mister också sitt medlemskap. Utmaningen är att vi måste kunna bevisa andrahandsuthyrningen med skriftlig bevisning och helst i kombination med vittnesuppgifter från personer som inför hyresnämnden vittnar om vem som egentligen bor i lägenheten. Vi driver årligen en mängd ärenden om otillåten andrahandsuthyrning. Under 2021 fick vi tillbaka 37 lägenheter till kön genom detta arbete.

    Endast det faktum att det är två vuxna personer som är folkbokförda i en mindre lägenhet räcker inte som bevisning. Däremot kan det vara indikation på en andrahandsuthyrning.

    Jag hoppas du med dessa rader fick svar på dina frågor.
    Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
  • Hej Jag tror att min grannes lägenhet hyrs ut till någon annan. Vem kontaktar jag så SKB kan kontrollera om det är en godkänd andrahandsuthyrning eller inte. Jag har varit medlem sedan 1985 och försöker byta från 1a till 2a som personen ovan men kommer aldrig framåt i kön. Jag har sett på hitta.se att det är en person skriven i lägenheten och det är det namn som står på dörren och personen är 50+. De 2 personer som har bott där under mina 4 år i huset har varit ca 20-30 år och mycket ljusskygga så jag tror inte de haft ett giltigt andrahandskontrakt.
    Johanna
  • Hej Johanna,
    Tack för din uppmärksamhet.

    Enklast är om du kontaktar oss per mejl på:
    otillatet.boende@skb.org

    Vi behöver få kännedom om dina iakttagelser, vilken lägenhet det gäller och dina kontaktuppgifter - så vi kan ställa följdfrågor och ha en dialog i ärendet. Vi kommer sannolikt också behöva ditt vittnesmål om ärendet hamnar i hyresnämnden. Om det går vidare till hyresnämnden är det också viktigt att du har noteringar om datum och klockslag för dina iakttagelser. Så en rekommendation är att göra noteringar om det du ser och hör.
    Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.