Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Äga annan bostad

Vad gäller vid flytt till en SKB-lägenhet från en ägd bostad. Måste den ägda bostaden då säljas och i så fall inom hur lång tid?
Lars (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Tack för din fråga. Enligt SKBs stadgar ska SKB-lägenheten användas för permanent boende. I samband med kontraktsskrivning på SKB-lägenheten frågar vi om nuvarande boende. Om man bor i bostadsrätt eller villa/radhus ska man i normalfallet avyttra den. Det kan förstås ta lite tid att sälja sin bostadsrätt eller villa/radhus varför vi vanligtvis följer upp att så skett efter ca 6 månader. Syftet är att säkerställa att det är SKB-medlemmen som bor i lägenheten.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej!

  Vi bor för tillfället i bostadsrätt utomlands -men har tankar om att flytta hem och bo i en SKB lägenhet. Här kan det dock ta mycket längre tid att få sålt.. Tex tog det våra grannar 255 dagar. Är detta något man kan ha en dialog om? Tex. bevisa att lägenheten ligger ute till försäljning och att SKB lägenheten därför är det permanenta boendet?
  Jennie
 • Hej,
  Om ni kan visa att ni bor i SKB-lägenheten och försäljning pågår ser jag inget problem med detta, även om försäljningen drar ut lite på tiden. Det viktiga är att ni bor permanent i SKB-lägenheten.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej,
  Går det bra för en boende i SKB att vara borgenär åt en annan persons bostadsköp?
  Allt gott,

  Linda
 • Hej Linda,
  Tack för din fråga. SKB har inga synpunkter på om boende medlemmar går i borgen för andra personers bostadsköp. Tänk bara på att ett borgensåtagande kan leda till att man måste betala räntor och amorteringar för någon annans lån och att man ska klara detta inom ramen för sin egen ekonomi.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Om man äger ett hus men ska separera och försäljning ska ske senare då andra parten med barn bör kvar, kan man då ändå bo i en skb lägenhet om man är skriven och folkbokförd i lägenheten?
  Linda
 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Ja, viktigt är att SKB-lägenheten skall vara för ditt permanenta boende.
  Monica Uthyrare
 • Hej
  Är det tillåtet att äga en annan bostad och samtidigt ha ett hyreskontrakt hos SKB förutsatt att man bor i lägenheten till 50% och att ingen annan bor där dvs ingen otillåten uthyrning? Kan det då räknas som mitt permanenta boende?

  Anna
 • Tack för din fråga.
  Tyvärr är den inte så lätt att svara på genom en viss procentsats. SKB gör en sammanvägd bedömning av omständigheterna i det aktuella fallet, då varje situation är unik. Att äga en fastighet utgör i sig inget hinder för att bo i en SKB-lägenhet. Det kan ju exempelvis vara fråga om ett fritidshus som man bor i olika mycket under olika delar av året. Det kan också handla om ett komplementsboende då man har en bostad utom pendlingsavstånd från Stockholm men behöver bostad i Stockholm för att man har sitt arbete här. Det finns också andra personliga skäl som gör att man måste kvarstå som hel- eller delägare i en fastighet. När vi får information om att medlemmar inte bor eller misstänks inte bo i sin SKB-lägenhet gör vi en utredning och tar kontakt med medlemmen. Då varje ärende är unikt måste en sammanvägd bedömning göras av alla omständigheter som framkommer i varje enskilt ärende innan vi agerar. Bedömningen ligger till grund för om det anses vara en otillåten andrahandsuthyrning eller om behov saknas av lägenheten. Har vi och medlemmen olika uppfattningar leder det som regel till att hyresnämnden får pröva frågan.
  Sammanfattningsvis måste alla omständigheter vägas in för att kunna avgöra huruvida lägenheten används för en medlems eget permanenta boende eller ej.
  Monica Uthyrare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.