Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Andrahandsuthyrning vid återkommande utlandstjänst

Hej,

Jag arbetar återkommande utomlands delar av varje år. Är detta skäl nog för att få tillåtelse att hyra ut min lägenhet i andra hand under dessa perioder?

Om ja, vad krävs för att jag ska anses ha en utlandstjänst? Intyg från min arbetsgivare? Anställningsavtal som specificerar arbetsplatsen?

Mvh
Erik Andersson

Kommentarer

  • Hej Erik,
    Vi följer de branschrekommendationer som Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna givit ut och som grundar sig på hyreslagen och hyresnämndernas praxis. Där finns stöd för att tillstånd till andrahandsuthyrning ska lämnas vid längre utlandsvistelse (minst fyra månader). Något arbetsgivarintyg krävs inte. Inget hindrar heller att upprepa en längre utlandsvistelse.

    Viktigt för att tillstånd ska ges är att utlandsvistelsen är av tillfällig karaktär. Det vill säga - avsikten är inte att man ska kunna bosätta sig permanent utomlands och ha kvar sin SKB-lägenhet. Det krävs vidare att man har behov av anknytningen till lägenheten och syftet ska vara att återflytta.

    Vid all andrahandsuthyrning ska man vara medveten om att man fortfarande är ansvarig för att det inte förekommer störningar från lägenheten och att hyrorna betalas i tid. Vidare är det viktigt att veta att hemförsäkringen inte omfattar dig som förstahandshyresgäst, utan den andrahandshyresgäst som anmälts till SKB, under tiden andrahandsuthyrningen pågår.
    Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.