Direktbyte

Hej! Jag undrar vilka regler som gäller vid direktbyten av SKB lägenheter? Kan någon med 40 års kötid byta lägenhet med någon som har 20 års kötid? Eller är det upp till parterna? Förstår inte riktigt.
Amber

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Byten inom SKB (internbyten)
  Turordningsreglerna är grundläggande inom SKB och ska tillämpas så långt det är möjligt, inom ramen för hyreslagens bestämmelser. Om den ene (eller båda) kan få den andres lägenhet på sin turordning, avslås bytet. Behovet av annan bostad tillgodoses då genom att medlemmen kan göra intresseanmälan för publicerade lägenheter och erhålla bostad som uppfyller behovet, på sin turordning.

  Grunden för att SKB avslår bytet är att bytet inte är en förutsättning för medlemmen med lång turordning att lösa sitt behov av annan bostad. Konsekvensen av om bytet godkänns kan vara att medlem med kort turordning erhåller lägenhet som annan medlem med sin turordning borde ha erbjudits via kön.

  Bedömning av om en medlem kan uppfylla sitt behov av annan bostad på sin turordning görs utifrån uthyrda likvärdiga lägenheter i samma område under den senaste tiden. Med likvärdig lägenhet avses samma antal rum, likvärdig lägenhetsarea (+-10 %), förekomst av balkong och tillgänglighet (hiss). Om det vid denna bedömning kan påvisas att likvärdig lägenhet kan erhållas genom den ordinarie kön anses SKB därigenom kunna erbjuda likvärdig lägenhet, utan att bytet genomförs.
  Monica Uthyrare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.