Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

drygt 30-års kötid på mindre lägenheter

Hej! Jag undrar lite kring de mindre bostäder som förmedlas genom SKB. Jag tycker det är lite konstigt att människor som är i pensionsåldern skulle vilja bo i lägenheter som är runt 30 kvm i stockholms innerstad. För mig känns det som att många skriver kontrakt och sedan hyr ut till yngre släktingar exempelvis. Detta är givetvis bara spekulationer. Varför ges inte chansen till oss med kortare kötid? Finns det ingen möjlighet att modernisera detta (exempelvis genom att förmedla ungdomslägenheter)? Om inte, ge mig ett skäl till att jag ska fortsätta vara medlem trots att jag troligen inte kommer kunna få en lägenhet hos SKB förrän jag är närmare 80?

Kommentarer

 • Hej Linnea,
  Tack för din fråga. Nej, SKB har med nuvarande stadgar, inga möjligheter att hyra ut lägenheter till ungdomar, äldre eller andra grupper. Endast turordning gäller. En ändring skulle kräva stadgeändring - en fråga som du förstås som medlem i en ekonomisk förening har möjlighet att driva genom att skriva en motion till föreningsstämman.

  När det gäller din fråga om medlemmar som hyr lägenheter som i sin tur hyr ut sina lägenheter till yngre släktingar är svaret att det handlar om otillåten andrahandsuthyrning. SKB finns till för att hyra ut lägenheter till medlemmar som ska använda dessa för sitt eget permanenta boende. Vi vet att vi har ett antal medlemmar som, utan tillstånd från SKB, hyr ut sina lägenheter - ofta inom familjen. Det är inte okej, och vi arbetar mycket aktivt med detta. Vi har en handläggare som arbetar heltid med ärenden om olovlig andrahandsuthyrning. Vi utreder misstankar om olovlig andrahandsuthyrning och driver ärenden till hyresnämnden när det krävs.

  Man kan bara spekulera i hur kötiderna påverkas av denna olovliga andrahandsuthyrning, men på goda grunder kan man anta att de skulle kunna bli kortare till små lägenheter i innerstaden om det bara var SKB-medlemmar som bodde i dem. Hur omfattande detta problem är vet vi ju inte, men vi vet att det förekommer hos oss som hos andra fastighetsägare.

  Jag tycker förstås att du ska stanna kvar som medlem i föreningen. Målet är att nyproducera ca 200 lägenheter om året och under de närmaste åren finns förutsättningar att klara målet. I nyproduktion vet vi att kötiderna blir kortare. Tittar vi tillbaka några år ser vi att även medlemmar med ganska korta kötider kunna få lägenhet i SKB.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej!
  Har läst ett flertal sådana här frågeställningar på denna sida. Jag tycker inte man ska utgå från att alla pensionärer är rika och vill bo i en dyr lägenhet. De små lägenheterna i stan har låg hyra eftersom husen är gamla och många pensionärer har det fattigt. Tycker inte det är ett dugg konstigt att folk väljer en billig lägenhet även som äldre.
  Karin
 • Hej Karin,
  Nej, självklart är det så att billiga lägenheter kan efterfrågas av medlemmar i alla åldrar. Och då är ju SKB en fantastisk förening där möjligheten finns att man kan skifta bostad utifrån förändringar i livet.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.