Familjelägenheter

Hej jag medlem sedan länge och läser medlemstidningen då och då. Jag har länge funderat över hur det kommer sig att bara äldre människor kan få tillgång till 4:or och 5:or i mitt område. Eller rättare sagt jag vet varför men jag tycker att det är djupt problematiskt. När man är i den ålder då man bildar familj och har barn hemma och har störst behov av många rum är det omöjligt att få en sådan lägenhet. Jag har läst era reportage om äldre par som lyckligt visar upp sina 4:or och 5:or med tilltänkta ”barnbarnsrum” för när de ska sova över någon gång ibland. Men problemet är ju att barnbarnen förmodligen onte har möjlighet att skaffa egna rum till sina barn. Har ni övervägt att anpassa kö-ordningen efter behov? Vet att det finns bostadsköer som fungerar så. Nu när jag har familj har jag för första gången möjlighet att få en etta i mitt område och sedan när barnen flyttat kommer jag få tillgång till stora lägenheter, det är alltså helt ur fas med mina behov och det gäller gissningsvis andra också!
Elsa Hedenström

Kommentarer

 • Hej Elsa,
  Tack för dina reflektioner och din fråga.
  Det finns inga förslag i dagsläget om att behovsanpassa kö-ordningen. Däremot är styrelsen medveten om att det finns flera medlemmar som bor i stora lägenheter, som kanske andra medlemmar egentligen skulle ha nytta av. Detta gäller också andra fastighetsägare som vi från SKBs sida varit i kontakt med. Just nu pågår ett forskningsprojekt där en branschkollega och KTH samverkar. Vi följer projektet och funderar samtidigt på om det, inom ramen för befintliga stadgar, kan göras något för att stimulera omflyttning för att beståndet ska nyttjas mer effektivt.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Tack för svar. Låter bra att det pågår forskning, förstår att förändring inte sker i en handvändning men jag tycker att läget är akut. Vi ser hur alla barnfamiljer runt oss måste flytta längre ut och hur staden töms på barn. Jag funderar på att skriva ett debattinlägg till medlemstidningen, har inte varit engagerad tidigare men hoppas att frågan kommer högre upp på dagordningen framöver.
  Elsa Hedenström
 • Hej igen Elsa,
  Det bästa sättet som du som medlem kan få gehör för en fråga är genom motionsrätten. Alla medlemmar i SKB kan skriva motioner och de behandlas vid föreningsstämma, där man som motionär är välkommen att delta och vara med och debattera sin motion. Sedan stadgeändringen 1 januari i år har man som motionär dessutom förslagsrätt vid stämman gällande den egna motionen.
  Motionstiden går ut 31 jan,så för 2024 är det för sent. Men du hinner formulera dig till nästa års motionsbehandling. Om du vill läsa mer om hur man går tillväga finns en särskild sida på SKBs webbplats för detta. Läs gärna mer om motionsskrivning här. 
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.