Fråga om rökning på balkong

Hej mina grannar röker på sina balkonger.  Har jag rätt att be dem sluta då det ryker på mig samt kommer in i min lägenhet varje dag. Jag betalar för min balkong men kan ej sitta ute eller ha dörrarna öppna varken morgon eller kväll! Vädra är omöjligt .
rökförbud gäller på restauranger ute samt inne - har grannen rättighet att få röka på balkongen eller skyldighet att ej störa sina grannar med sin ohälsosamma rökning?
Vad gäller för regler på SKB ang detta? Kan jag be dem gå in och röka och stänga sin dörr?
Miljö? Ohälsa samt fimpar på gården är något jag mfl har ledsnat på
Med vänlig hälsning, Kristina sjuksköterska vasastan

Kommentarer

 • Hej,
  tack för ditt inlägg.
  Den nya tobakslagen som trädde i kraft den 1 juli 2019 innebär att det är förbjudet att röka på lekplatser och vid entréer till butiker och restauranger. Förbudet omfattar även e-cigaretter.
  Balkongen räknas som en del av lägenheten och omfattas inte av rökförbudet. Vi kan därför inte förbjuda rökning på balkong, då det inte finns något stöd i lagen angående detta.
  Men alla boende behöver visa hänsyn till sina grannar, så att man inte stör i onödan. Du får gärna tala med grannarna om att cigarettröken sprider sig till dig, så att de blir uppmärksamma på problemet. De flesta vill ju inte störa sina grannar.
  Jag hoppas du fått svar på din fråga.

 • Lider också utav detta och jag tycker verkligen SKB borde se över om inget kan göras åt saken. Det är fruktansvärt att få in rök i lägenheten och att inte kunna vädra. Framgörallt nu när temperaturen stiger ute. På balkongsidan kan vi inte ha ventilationen öppen alls på hela året pga rökande grannar och balkongdörren måste vi ständigt vakta på om vi har den öppen för att slippa få in rök i lägenheten. Fort går det och lukten ligger kvar länge. Jag har en kronisk lungsjukdom som i värsta fall kan leda till kol. Känns inte heller som något jag vill utsätta min dotter för. Det borde inte vara ett problem för varje individ att ta hand om. Jag har pratat med grannen men röken fortsätter. Nu har även en annan granne flyttat in som röker och även den röken letar sig in. Det är verkligen hemskt att inte få känna trygghet i sitt eget hem utan ständigt oroa sig för att få in en massa rök.
 • Hej
  Det är tyvärr tillåtet enligt hyreslagen att röka på sin balkong.
  Skulle vi införa förbud mot rökning i hyreskontraktet skulle det enligt hyreslagen betraktas som oskäliga villkor.
  Münire Förvaltare
 • Något fel är det på ventilationen !!! Det suger in.. har aldrig bott i en lägenhet förut där det här problemet finns. Det är inte grannarna det är fel på utan skb som inte åtgärdar detta !
 • Hej Lina
  De flesta moderna hus har en ventilation som har en fläkt i taket på huset som gör att den suger ut luften i lägenheten för att få in ny luft. Den nya luften sugs då in genom ventiler som finns antingen ovanför eller under fönstren i sovrum samt vardagsrum. På detta sätt byts förorenad luft mot frisk luft utifrån, hälsosamt och bra klimat inomhus uppnås.

  Münire Förvaltare
 • Kan styrelsen i en brf plötsligt införa rökstopp på balkong ( har redan infört det inomhus ) kan acceptera inomhus men inte utomhus på balkong. Jag tycker att det skall stå i köpekontraktet isåfall, skulle inte köpt denna bostad i så fall. Har bott här i över 20 år. Kan inte acceptera att man bara inför nya stadgar hur som helst , som passar ordförande. Måste jag flytta?
 • Hej Ewa
  SKB är inte en bostadsrättsförening utan en ekonomisk förening som hyr ut sina lägenheter till sina medlemmar.

  Münire Förvaltare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.