Fråga om rökning på balkong

Hej mina grannar röker på sina balkonger.  Har jag rätt att be dem sluta då det ryker på mig samt kommer in i min lägenhet varje dag. Jag betalar för min balkong men kan ej sitta ute eller ha dörrarna öppna varken morgon eller kväll! Vädra är omöjligt .
rökförbud gäller på restauranger ute samt inne - har grannen rättighet att få röka på balkongen eller skyldighet att ej störa sina grannar med sin ohälsosamma rökning?
Vad gäller för regler på SKB ang detta? Kan jag be dem gå in och röka och stänga sin dörr?
Miljö? Ohälsa samt fimpar på gården är något jag mfl har ledsnat på
Med vänlig hälsning, Kristina sjuksköterska vasastan

Kommentarer

 • Hej,
  tack för ditt inlägg.
  Den nya tobakslagen som trädde i kraft den 1 juli 2019 innebär att det är förbjudet att röka på lekplatser och vid entréer till butiker och restauranger. Förbudet omfattar även e-cigaretter.
  Balkongen räknas som en del av lägenheten och omfattas inte av rökförbudet. Vi kan därför inte förbjuda rökning på balkong, då det inte finns något stöd i lagen angående detta.
  Men alla boende behöver visa hänsyn till sina grannar, så att man inte stör i onödan. Du får gärna tala med grannarna om att cigarettröken sprider sig till dig, så att de blir uppmärksamma på problemet. De flesta vill ju inte störa sina grannar.
  Jag hoppas du fått svar på din fråga.

  Katarina Chef servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.