Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur blir jag medlem i SKB?

Hej,

Hur ska jag göra för att bli medlem i SKB?
Elin (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Elin,

  du kan ansöka om medlemskap via vår webbplats skb.org. I anmälan ska du ange personnummer, namn, folkbokföringsadress och mejladress till den som ska bli medlem, samt eventuell aviadress för framtida inbetalningar.
  För att bli medlem ska du betala in:
  • 2 250 kr (om du är över 18 år) 
  • 2 125 kr (för de som är under 18 år). 
  Av dessa är 250 kr respektive 125 kr årsavgift för i år och 2 000 kr är del av ett bosparande.
  Man blir medlem det datum som vi får inbetalningen för nytt medlemskap.

  Välkommen som medlem!
  Pia
 • Hej! Vi överväger att byta vår nuvarande lägenhet (allmännyttans) mot en SKB-lägenhet i Stockholm. Vad skulle detta byte medföra för oss ekonomiskt? Ska vi redan nu ansöka om medlemskap samt börja bospara i SKB? Hur mycket behöver vi spara/betala i avgifter per månad till SKB? Tack på förhand för svar. Allt gott!
  Mvh, Lisa & Klas
  Lisa
 • Hej Lisa och Klas,

  Ni behöver inte ansöka om medlemskap och börja bospara hos SKB innan bytet går igenom. Medlemskap eller inte påverkar inte vår bedömning av bytet.

  Vi bedömer lägenhetsbyten på samma grunder som övriga fastighetsägare. Vi prövar behovet av byte och gör en bedömning av den som ska flytta till SKB (hyresreferenser och ekonomi). Om bytet godkänns av respektive fastighetsägare måste ni ansöka om medlemskap hos SKB. Då betalar ni dels årsavgiften på 250 kr och dels måste ni betala in upplåtelseinsatsen för den aktuella lägenheten. Detta måste göras innan kontrakt skrivs. I och med att ni betalar upplåtelseinsats för en lägenhet kommer ni direkt upp i fullt bosparande (20.000 kr) och behöver under boendetiden inte bospara ytterligare. Upplåtelseinsatsens storlek för den aktuella lägenheten kan nuvarande hyresgäst informera er om. Ni kan också kontakta SKB servicecenter på telefon 08-704 60 00. På samma telefonnummer når ni också uthyrningen, som kan svara på frågor i själva bytesärendet.

  Noteras bör att den SKB-medlem som byter bort sin lägenhet i ett externt lägenhetsbyte tappar sin kötid (turordning).

  Jag hoppas att detta besvarade de frågor ni har kring lägenhetsbytet.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Tack så mycket för ett snabbt och utförligt svar!

  hälsar
  Lisa & Klas
  Lisa
 • Hej Lisa och Klas,

  vi bedömde er fråga som intressant för många andra, så vi lyfter den till att stå som en egen fråga, i stället för att bara vara en kommentar. Er fråga och svaret på den, hittar ni nu här: https://fraga.skb.org/org/skb/d/hur-byter-vi-till-oss-en-skb-lagenhet/

  Tack för frågan!
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.