Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hyra ut i andra hand för att prova annat boende

Hej. Jag undrar om jag kan hyra ut min lägenhet för att prova annat boende och i så fall hur länge ?
Bertil Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Bertil,

  Nej, att enbart prova annat boende är inte skäl nog för att få SKBs tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand.

  SKB följer hyreslagen, riktlinjer från Sabo och Fastighetsägarna samt hyresnämndernas praxis vid bedömning av önskemål om andrahandsuthyrningar.

  Enligt hyreslagen ska tillstånd för andrahandsuthyrning lämnas om hyresgästen har beaktansvärda skäl. I lagtexten framgår vad som anses vara beaktansvärda skäl. Det gäller:
  • ålder
  • sjukdom
  • tillfälligt arbete eller studier på annan ort
  • längre utlandsvistelse
  • särskilda familjeförhållanden
  • därmed jämförbara förhållanden. 
  Provboende godtas som skäl till andrahandsuthyrning om man vill pröva att bo tillsammans med en person som man inte tidigare varit sammanboende med. Då godkänns andrahandsuthyrning i högst ett år.

  Normalt beviljas andrahandsuthyrning för ett år. I vissa fall kan tillståndet förlängas. Med tiden minskar behovet av anknytning till lägenheten och skälen vid längre andrahandsuthyrningar måste vara starka.

  Läs gärna mer här:
  Hyresnämndens information om andrahandsuthyrning​​​
  Fastighetsägarnas riktlinjer för andrahandsuthyrning​​​

  Vid andrahandsuthyrning av lägenheten övergår hemförsäkringen till andrahandshyresgästen. Det betyder att förstahandshyresgästen under tiden andrahandsuthyrningen pågår inte omfattas av hemförsäkringen.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej!
  Ni svarade "om man vill pröva att bo tillsammans med en person som man inte tidigare varit sammanboende med". Vad gäller om man separerar med sin sambo som man bott med i sin SKB lägenhet och senare vill försöka på nytt? Om man aldrig haft sin SKB lägenhet uthyrd i andra hand tidigare, får man då inte hyra ut den tillfälligt i andra hand (max ett år) för att se om man fungerar tillsammans igen? Eller är man då tvingad att säga upp sin lägenhet? Låter väldigt hårt i såna fall.
  Ferdinand
 • Hej Ferdinand,
  Vi följer branschorganisationernas riktlinjer. Såhär skriver Fastighetsägarna under punkt 4 som avser "Särskilda familjeförhållanden":

  "Särskilda familjeförhållanden kan vara när en hyresgäst vill provbo i ett parförhållande. Det blivande samboparet ska inte tidigare ha bott tillsammans. Provboende kan ske i den enes eller andres bostad eller i en gemensamt anskaffad bostad. Samtycke till uthyrning bör inte ges för längre tid än ett år."

  Det betyder att SKB inte medger andrahandsuthyrning för att man ska provbo med någon man tidigare varit sambo med. Detta gäller oavsett om man hyrt ut sin lägenhet i andra hand tidigare, eller inte.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.