Till senaste kommentaren

Hyra ut i andra hand för att prova annat boende

Hej. Jag undrar om jag kan hyra ut min lägenhet för att prova annat boende och i så fall hur länge ?

Kommentarer

 • Hej Bertil,

  Nej, att enbart prova annat boende är inte skäl nog för att få SKBs tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand.

  SKB följer hyreslagen, riktlinjer från Sabo och Fastighetsägarna samt hyresnämndernas praxis vid bedömning av önskemål om andrahandsuthyrningar.

  Enligt hyreslagen ska tillstånd för andrahandsuthyrning lämnas om hyresgästen har beaktansvärda skäl. I lagtexten framgår vad som anses vara beaktansvärda skäl. Det gäller:
  • ålder
  • sjukdom
  • tillfälligt arbete eller studier på annan ort
  • längre utlandsvistelse
  • särskilda familjeförhållanden
  • därmed jämförbara förhållanden. 
  Provboende godtas som skäl till andrahandsuthyrning om man vill pröva att bo tillsammans med en person som man inte tidigare varit sammanboende med. Då godkänns andrahandsuthyrning i högst ett år.

  Normalt beviljas andrahandsuthyrning för ett år. I vissa fall kan tillståndet förlängas. Med tiden minskar behovet av anknytning till lägenheten och skälen vid längre andrahandsuthyrningar måste vara starka.

  Läs gärna mer här:
  Hyresnämndens information om andrahandsuthyrning​​​
  Fastighetsägarnas riktlinjer för andrahandsuthyrning​​​

  Vid andrahandsuthyrning av lägenheten övergår hemförsäkringen till andrahandshyresgästen. Det betyder att förstahandshyresgästen under tiden andrahandsuthyrningen pågår inte omfattas av hemförsäkringen.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Ni svarade "om man vill pröva att bo tillsammans med en person som man inte tidigare varit sammanboende med". Vad gäller om man separerar med sin sambo som man bott med i sin SKB lägenhet och senare vill försöka på nytt? Om man aldrig haft sin SKB lägenhet uthyrd i andra hand tidigare, får man då inte hyra ut den tillfälligt i andra hand (max ett år) för att se om man fungerar tillsammans igen? Eller är man då tvingad att säga upp sin lägenhet? Låter väldigt hårt i såna fall.
 • Hej Ferdinand,
  Vi följer branschorganisationernas riktlinjer. Såhär skriver Fastighetsägarna under punkt 4 som avser "Särskilda familjeförhållanden":

  "Särskilda familjeförhållanden kan vara när en hyresgäst vill provbo i ett parförhållande. Det blivande samboparet ska inte tidigare ha bott tillsammans. Provboende kan ske i den enes eller andres bostad eller i en gemensamt anskaffad bostad. Samtycke till uthyrning bör inte ges för längre tid än ett år."

  Det betyder att SKB inte medger andrahandsuthyrning för att man ska provbo med någon man tidigare varit sambo med. Detta gäller oavsett om man hyrt ut sin lägenhet i andra hand tidigare, eller inte.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
  (Uppdaterad )
 • Hej och god fortsättning!

  Jag har tidigare frågat och förstått att det är tillåtet att hyra ut sin SKB-bostad i andra hamd under ett års tid för att man vill prova att bo med en ny sambo. Hur går jag tillväga och vem ska jag kontakta för att ansöka om formellt tillstånd att hyra ut?

  Med vänliga hälsningar,
  Anna Löfstrand, medlemsnummer 43916
 • Hej Anna och god fortsättning själv,
  Du fyller i blanketten som finns på Mina sidor. Logga in och gå till https://www.skb.org/mina-sidor/boinfo/hyresfragor/. Där kan du skriva ut och fylla i blanketten som skickas till SKB, Uthyrningen, Box 850, 161 24 Bromma. Din ansökan prövas av uthyraren för det område din lägenhet är belägen i. Du får sedan ett beslut.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
  (Uppdaterad )
 • Hej Claes.

  Tack för svaret! Jag har nu postat en ansökan om uthyrningstillstånd under förra veckan. Hur lång tid brukar det ta att få svar? Skickar ni också ett fysiskt brev eller får jag svaret digitalt?

  Mvh,
  Anna
 • Hej Anna,
  Du får alltid ett skriftligt beslut på din ansökan. Tiden från ansökan till svar kan ta olika lång tid beroende på ärendets komplexitet och eventuella behov av komplettering. Det kan också bero på arbetsbelastning hos uthyraren. Under semestertider prioriterar vi uthyrning av uppsagda lägenheter. Då kan en ansökan om andrahandsuthyrning få vänta till handläggaren är tillbaka.
  Om du vill veta mer om ditt specifika ärende föreslår jag att du kontaktar uthyraren för det område du bor i. Uthyrarna nås på telefon 08-704 60 00 eller mejl till uthyrningen@skb.org.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.