Kötid

I dagsläget är det äldre, pensionerade par eller ensamstående som har tillräckligt med kötid för att få 4or i SKBs innerstad. Det är svårt för yngre familjer att "konkurrera" med personer som har väldigt lång kötid. Vi har varit på många visningar de senaste åren där 4orna har gått till en eller två pensionärer. En del av dessa personer vi träffat på visningar har sålt sina villor och "tar" en stor hyresrätt med ett attraktivt läge trots att de är endast är två personer.  Enligt kötidsprincipen är det rätt, men är det verkligen i linje med SKBs ursprungliga grundtanke? Var inte tanken med SKB att människor ska få tillgång till boende utifrån olika behov under livet, tex större bonden vid familjebildning, mindre boenden när behovet av många rum inte längre behövs? Hur ser SKB på denna utmaning?
Marianne

Kommentarer

  • Hej Marianne,
    Tack för dina reflektioner. Styrelsen har också funderat över hur man skulle kunna underlätta och kanske till och med stimulera äldre personer som bor kvar i sina "för stora" lägenheter att flytta till något mindre och kanske med högre tillgänglighet. Vi som tjänstemän har ett uppdrag att titta på frågan, men den är inte enkel. Svenska Bostäder och KTH har precis startat upp ett gemensamt forskningsprojekt kring rörlighet på bostadsmarknaden, med samma utmaningar i fokus. Från SKBs sida kommer vi att följa projektet för att se vilka förslag till åtgärder de ser som möjliga och om någon eller några av dem kan vara aktuella för SKB.
    I SKB har den strikta turordningen alltid varit grundläggande och då är det svårt att också ha en behovsstyrd uthyrning. I så fall skulle möjligen hyressättning och insatssystemet kunna skapa incitament. Några färdiga förslag till lösningar har vi inte. Om du har några tankar kring detta får du gärna utveckla dem.
    Claes Uthyrningschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.