Långa kötider på små lägenheter
Hej! Jag ställde min dotter i kö till SKB samma dag hon föddes. Nu har hon fyllt 26 år och bor fortfarande hemma eftersom det är så otroligt tufft för ungdomar att få en bostad. Hur kan det vara 33 till 40 års kötid till små lägenheter i innerstan? Kollar ni upp att det är den som här kontraktet är folkbokförd på adressen? De som skriver kontrakt och bor i bostadsrätt eller villa behöver de visa uppdragsavtal från mäklare och sen ett försäljningsdokument? De som ska skilja sig behöver de visa inlämnad skilsmässa till tingsrätten eller dom på skilsmässa? Min fråga är kan man bo i en villa och tacka ja till en lägenhet hos SKB och ändå bo kvar i villan?
Jag har svårt att förstå om att man stått i kö 33- 40 år att man då väljer ca 30 kvm med kokvrå. Om man inte fixar en lägenhet åt sina barn.
Mvh Gunilla Andersson
Jag har svårt att förstå om att man stått i kö 33- 40 år att man då väljer ca 30 kvm med kokvrå. Om man inte fixar en lägenhet åt sina barn.
Mvh Gunilla Andersson
Följ inlägget
0
följare
Det är en viktig fråga du lyfter. Vi ställer frågor om nuvarande boende och ifrågasätter om medlemmen verkligen har för avsikt att flytta till SKB-lägenheten om det medlemmen uppger inte besvarar våra frågor på ett rimligt sätt.
Vi kräver att medlemmen bosätter sig och folkbokför sig i lägenheten. Dock kan vi inte kräva att man avyttrar en annan permanentbostad. Ett sådant krav har vi inte stöd för i stadgarna. Vi kan inte heller hindra någon att vara gift med en person folkbokförd på annan adress. Även om båda situationerna kan vara tecken på otillåten andrahandsuthyrning. Så svaret på din konkreta fråga om man kan hyra en SKB-lägenhet och bo kvar i villan - är nej. Man måste nyttja SKB-lägenheten för sitt eget permanenta boende och folkbokföra sig där. Däremot vet vi att det finns medlemmar som folkbokför sig i SKB-lägenheten och uppger för oss att de bor där, medan de i själva verket upplåter den till sina vuxna barn och själva bor kvar i villan eller bostadsrätten.
Vi prenumererar också på förändringar i folkbokföringen gällande medlemmar boende i SKBs fastigheter. Vi tillskriver de medlemmar som inte är folkbokförda i sina lägenheter och följer upp dessa ärenden. Ofta får vi uppgifter från grannar om medlemmar som inte förefaller bo i sina lägenheter. Även dessa ärenden utreds och följs upp.
Förutom att uthyrarna i uthyrningssituationen ställer frågor om nuvarande boende och bevakar genomförd försäljning (om medlemmen uppger att nuvarande boende ska avyttras) har vi också en handläggare som arbetar heltid med att utreda och driva ärenden gällande otillåten andrahandsuthyrning. Under 2020 har vi återtagit ca 30 lägenheter från medlemmar som inte nyttjat dem för sitt eget permanenta boende.
Vi förstår att problemet med otillåten andrahandsuthyrning är större än det antal ärenden vi driver, men jag vill understryka att vi tar frågan på stort allvar och driver alla ärenden som vi har tillräcklig bevisning för att driva. Vi är bland annat beroende av vittnesuppgifter, från personer som är beredda att uppge sina iakttagelser i hyresnämnden.
En medlem som blir uppsagd för att man hyr ut sin lägenhet olovligt och avflyttar efter SKBs uppsägning, anses som utträdd ur föreningen (enligt lagen om kooperativ hyresrätt). Det innebär att man mister sitt medlemskap och sin kötid.