Hur fungerar ett medlemskap i SKB?

Hej, jag söker hyresbostäder kan ni berätta gärna om vad ni gör och varför kostar det runt 2250kr för att bli en medlem? Är det lätt och garanterat att hitta en bostad hos er?.

MVH
Khadija.
Khadija Zakarya

Kommentarer

 • Hej Khadija,
  Tack för din fråga. SKB hyr ut lägenheter med kooperativ hyresrätt till de egna medlemmarna. När man blir medlem i SKB betalar man dels en årsavgift om 250 kr/år. Därutöver betalar man en medlemsinsats som också kan betraktas som bosparande. När man blir medlem betalar man 2000 kr och sedan 1000 kr/år till maxbeloppet som för närvarande är 20000 kr. Dessa pengar använder man när man senare ska erlägga upplåtelseinsats för den lägenhet man ska hyra.
  SKB hyr ut cirka 500 lägenheter om året till köande medlemmar. Kötidern varierar väldigt mycket. I nyare fastigheter i ytterområdena kan kötiderna för vissa lägenheter vara väldigt korta. För innerstadslägenheter är kötiderna å andra sidan långa (ca 40 år). Du kan läsa om SKBs områden och undefärliga kötider här Våra bostäder. Någon garanti om att hitta bostad finns inte. Just nu hyr vi ut nyproducerade lägenheter i Uppsala. Ännu finns det inflyttningsklara lägenheter som även helt nya medlemmar kan hyra. Läs gärna om kv Docenten här. Vill du bli medlem gör du det här ​Bli medlem i SKB.​​​
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Om jag hyr en lgh i ett par år och sedan lämnar tillbaka den till beståndet, kan jag då återkomma som hyresgäst i skb efter ett par år? Fortsätter kötiden att öka under tiden?
  ANNA
 • Hej Anna,
  Tack för din fråga. Ja, det stämmer. Så länge man kvarstår som medlem och betalar sin årsavgift (för närvarande 250 kr/år) bibehåller man sin turordning (kötid). Man kan under en period vara boende i en lägenhet, flytta till en annan eller flytta till annan bostad och sedan återflytta till SKB senare i livet.

  Om man avflyttar från SKB till följd av uppsägning från SKBs sida på grund av misskötsamhet (t ex obetalda hyror, störningar eller olovlig andrahandsuthyrning) avslutas medlemskapet och man mister då också sin turordning..
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Får man tillbaka 1000:-/år om man väljer att avsluta sitt medlemskap?
  Kim
 • Hej Kim,
  Tack för din fråga! Ja, det stämmer. Hela medlemsinsatsen återbetalas om man väljer att avsluta sitt medlemskap.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.