Söka lägenhet när man redan tackat ja

Hej!
Jag tänker nu använda min kötid för att flytta till Stockholm. Mitt mål är Årsta, men jag är angelägen om att flytta så snart som möjligt. Tänkte kompromissa och ta en lägenhet med kortare kötid än Årsta, och sedan på ort och ställe vänta in det ultimata. Då undrar jag vad som händer om jag har fått en lägenhet, och det innan tillträdet dyker upp precis det jag vill ha, och jag har tillräcklig kötid. Kan jag då anmäla mig till den lägenheten, eller måste jag vänta med nya ansökningar tills jag har flyttat in i den lägenheten jag först skrev kontrakt på.

Konkret exempel:
Jag anmäler mig och får en etta på Kungsholmen av de lägenheter som ligger ute nu. Tillträde är 1 juni. Om 2-4 veckor dyker det upp en 2:a i Årsta och min kötid skulle räcka. Kan jag då annullera kontraktet till lägenheten på Kungsholmen och söka (och få) lägenheten i Årsta?

Undrar Erik Orrhage, medlem nr 32049
Erik Orrhage Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Erik,
  Tack för din fråga. Det enkla svaret är nej, det kan du inte. Om du efter visning av en lägenhet tackat ja och fått erbjudande om att teckna kontrakt är du bunden av det. Under tiden fram till inflyttning har du inte möjlighet att söka ny lägenhet.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej!
  Men visst är svaret efter visning inte bindande. Är det inte som följer:
  1. Anmäl intresse
  2. Tacka ja efter visning
  3. Tacka ja till kontraktskrivning - svarar man ja på detta är det bindande. Det står på er hemsida att "svarstiden för att tacka ja till kontraktskrivning är kort". Det tolkar jag som att man har ett val, och där kan svara nej, eller?!
  Maria
 • Hej Maria,
  Ja det stämmer. När man tackar ja efter visning och sedan får ett erbjudande händer ingenting om man tackar nej när vi erbjuder kontrakt. Däremot skapar detta problem för medlemmar som tackat ja till annan lägenhet och egentligen velat ha den lägenhet du först tackat ja till och sedan nej inför kontraktsskrivning. Därför vill vi att man tänker till och tackar ja bara till lägenheter man faktiskt vill teckna kontrakt för. Sedan en tid rangordnar man sina ja-tack-svar efter visning, om man tackar ja till flera lägenheter. Därför garanteras man att få den lägenhet man helst vill ha, som kötiden räcker till.
  När man tackat ja efter visning och även svarat ja vid erbjudande om kontrakt skickar vi en bekräftelse. Då är man bunden av detta och uppsägningstid gäller.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.