Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan jag söka ny lägenhet när jag redan tackat ja till en ?

Hej!
Jag tänker nu använda min kötid för att flytta till Stockholm. Mitt mål är Årsta, men jag är angelägen om att flytta så snart som möjligt. Tänkte kompromissa och ta en lägenhet med kortare kötid än Årsta, och sedan på ort och ställe vänta in det ultimata. Då undrar jag vad som händer om jag har fått en lägenhet, och det innan tillträdet dyker upp precis det jag vill ha, och jag har tillräcklig kötid. Kan jag då anmäla mig till den lägenheten, eller måste jag vänta med nya ansökningar tills jag har flyttat in i den lägenheten jag först skrev kontrakt på.

Konkret exempel:
Jag anmäler mig och får en etta på Kungsholmen av de lägenheter som ligger ute nu. Tillträde är 1 juni. Om 2-4 veckor dyker det upp en 2:a i Årsta och min kötid skulle räcka. Kan jag då annullera kontraktet till lägenheten på Kungsholmen och söka (och få) lägenheten i Årsta?

Undrar Erik Orrhage, medlem nr 32049

Kommentarer

 • Hej Erik,
  Tack för din fråga. Det enkla svaret är nej, det kan du inte. Om du efter visning av en lägenhet tackat ja och fått erbjudande om att teckna kontrakt är du bunden av det. Under tiden fram till inflyttning har du inte möjlighet att söka ny lägenhet.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej!
  Men visst är svaret efter visning inte bindande. Är det inte som följer:
  1. Anmäl intresse
  2. Tacka ja efter visning
  3. Tacka ja till kontraktskrivning - svarar man ja på detta är det bindande. Det står på er hemsida att "svarstiden för att tacka ja till kontraktskrivning är kort". Det tolkar jag som att man har ett val, och där kan svara nej, eller?!
 • Hej Maria,
  Ja det stämmer. När man tackar ja efter visning och sedan får ett erbjudande händer ingenting om man tackar nej när vi erbjuder kontrakt. Däremot skapar detta problem för medlemmar som tackat ja till annan lägenhet och egentligen velat ha den lägenhet du först tackat ja till och sedan nej inför kontraktsskrivning. Därför vill vi att man tänker till och tackar ja bara till lägenheter man faktiskt vill teckna kontrakt för. Sedan en tid rangordnar man sina ja-tack-svar efter visning, om man tackar ja till flera lägenheter. Därför garanteras man att få den lägenhet man helst vill ha, som kötiden räcker till.
  När man tackat ja efter visning och även svarat ja vid erbjudande om kontrakt skickar vi en bekräftelse. Då är man bunden av detta och uppsägningstid gäller.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej,

  Jag undra om detta gäller även nyproduktion då dessa är om ett år eller längre fram dvs man kan inte söka om man tacka ja till nyproduktion.


  Robert
 • Hej Robert,
  Nej, man har möjlighet att hyra en lägenhet i det befintliga beståndet, även om man tackat ja till lägenhet i nyproduktion med inflyttning längre fram i tiden.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Kan man säga att man har ångrat sig på en hyreslägenhet om man inte har skrivit på kontrakt ännu fast man sa ja till lägenheten först och blivit erbjuden kontraktskrivning
  Margareta Nilsson
 • Hej Margareta,
  Tack för din fråga.
  Om man tackar ja till att teckna kontrakt på en lägenhet skickar vi en bekräftelse. Där och då ingår man avtal även om kontraktet inte är signerat. Det betyder att om man hoppar av från en lägenhet man tackat ja till måste man iaktta tre månaders uppsägningstid. Dessutom kan man behöva visa den lägenhet man tackat ja till. Ibland finns möjlighet att gå vidare till nästa på kölistan - tyvärr inte alltid. Den kan ju ha hyrt något annat. Finns det möjlighet att anullera kontraktet utan att SKB eller övriga medlemmar drabbas - gör vi det. Inte annars. Så det är viktigt att bara tacka ja till det man faktiskt vill hyra - och sedan hålla fast vid det. Avhopp kan bli kostsamt.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.