Till senaste kommentaren

Varför ska jag betala mindre än 1 000 kr till medlemsinsatsen?

Nu har jag fått ett inbetalningskort på 650 kr för medlemsinsatsen. Men den årliga inbetalningen till medlemsinsatsen ska ju vara 1 000 kr. Varför är mitt inbetalningskort till medlemsinsats på 650 kr, i stället för 1 000 kr? Förlorar jag kötid om jag inte betalar exakt 1 000 kr?
SKB

Kommentarer

 • Att du bara behöver betala 650 kr beror på en av ändringarna i stadgarna från årsskiftet 2024. Det som kallats ”utdelning och/eller emissionsinsats” har avslutats och eventuella medel har överförts till medlemsinsatsen.

  Du har haft 350 kr i utdelning och de pengarna har nu automatiskt förts över till din medlemsinsats. Därför behöver du i år bara betala 1 000 – 350 = 650 kr. Så totalt blir då 1 000 kr inbetalade till din medlemsinsats i år, men du behöver bara betala in 650 kr av dem.

  Här kan du läsa mer om de ändringarna. Se exemplet Mats.
  SKB
 • Kan vi betala in mer än årsbeloppet på en gång för att komma upp i totalinsatsen 30.000?
  Michael Höglund
 • Hej Michael,
  Det går bra. Använd samma bankgiro- och OCR-nummer. Du kan betala hela beloppet upp till 30.000 kr på en gång, om du vill.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Har man någon fördel av att betala in 30.000 på en gång istället för 1000kr om året?
  Jill Albinsson
 • Hej Jill,
  Bra fråga! Nej det har du inte. Turordningen påverkas inte av att du betalar upp till 30.000 kr på en gång. Viktigt dock att du betalar minst 1.000 kr/år, annars förlorar du däremot ett års turordning för varje år du erlägger mindre än 1.000 kr/år till insatsen.
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
 • Hej.
  Just i år är årsbeloppet lägre än 1.000 kr. Varför?
  Michael Höglund
 • Hej Michael,
  Sannolikt beror det på att du har ett saldo på utdelningsinsats som nu överförts till medlemsinsats. Motsvarande belopp är avdraget från avin för årets betalning av medlemsinsats. Om du vid årsskiftet hade en medlemsinsats så framgår det beloppet av saldobeskedet.

  Här kan du läsa lite mer om detta: ​Information om stadgeändring​​​
  Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.