Till senaste kommentaren

Kan jag föra över mitt medlemskap till en annan?

Hej,

Jag behöver inte utnyttja min plats i SKB. Kan min dotter ta över min turordning?

Kommentarer

  • Hej Erik,

    medlemskapet i SKB är personligt. Vi tillåter endast överföring av medlemskap i två fall:
    • Vid medlems bortgång kan efterlevande make/maka eller sambo ansöka om att överta medlemskapet.
    • Vid upplösning av långvarigt äktenskap eller samboförhållande (minst 6 år) kan den som är medlem ansöka om att få överföra sitt medlemskap till make/maka eller sambo. För dessa situationer gäller att make/maka eller sambo förvärvar medlemmens andel i  föreningen genom bodelning, arv eller testamente.

    Hoppas du har fått svar på din fråga.

    (Uppdaterad )
  • Hej Pia, när jag skummade igenom frågedidan såg jag detta inlägg. Jag vill minnas att när jag blev medlem på 80-talet så fanns en gammal, noga fördold, klausul att man kunde byta medlemskap med varandra. Inom eller utom familjen. Vid vilken stämma togs den bort?

    För övrigt anser jag att SKB har svikit sitt mandat när man inte kan få en lägenhet när man är 20 år, även om man stått i kö sedan man föddes. Statistiken för kötiden är för SKB den dubbla mot Bostadsförmedlingen, i motsvarande område. Hur försvarar ni detta?
    Cecilia
  • Hej Cecilia,
    Jag tror du minns fel. Medlemskap har aldrig kunnat bytas inom eller utom familjen. I de ursprungliga stadgarna från 1916 fanns möjlighet att överföra medlemskap till barn vid medlems frånfälle. Denna möjlighet togs bort 1957 och sedan dess har endast make/maka/sambo kunnat ta över medlemskap vid medlems frånfälle (sambo tillkom 1989 efter sambolagens inträde 1987).

    När det gäller din andra fråga gällande kötid ska man komma ihåg att SKB välkomnar nyfödda som medlemmar, medan bostadsförmedlingen kräver att man ska vara 18 år för att ställa sig i kö. Lägg på 18 år på bostadsförmedlingens kötider, så blir de mer jämförbara.
    Sedan kan vi inte bortse från att kötiderna blivit längre hos SKB, som hos andra. Vi gläds också åt många nya medlemmar - nu över 90.000. Det stora intresset för att bo i hos SKB i kooperativ hyresrätt gör att vi ökat nyproduktionstakten. Målet är numera att SKB ska nyproducera 200 lägenheter om året. De kommande åren ser det ut att bli verklighet. Under 2019 startar vi tre nyproduktionsprojekt - eventuellt fyra. I nyproduktionsprojekt - i synnerhet i ytterområdena - blir kötiderna väsentligt lägre. Läs mer här: https://www.skb.org/bade-nya-och-gamla-medlemmar-i-vara-nyproduktioner/.
    Jag hoppas du med dessa rader fått svar på dina frågor.
    Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
    (Uppdaterad )
  • Hej

    En kompis till mig berättade att han had köpt sin sons medlemskap. Alltså att han fick ta över sonens kö plats. Men läser jag ovan inläg har jag kanske misförstått.
    Kan man inte göra så? Vi har i snart 20 år betalat för både våra barn - men inser nu att det kanske blir oss som vill sälja huset och bo i lägenhet och barnen som istället vill köpa hus, och då skulle vi behöva en av barnens köplatser för våra gamla dagar. Går inte det?

    MVH Karin
  • Hej Karin,
    Nej - det går inte att ta över sina barns medlemskap, lika lite som det går att "köpa" ett medlemskap eller överföra medlemskapet från förälder till barn. Medlemskapet är personligt och som framgår lite högre upp i tråden är det bara make/maka/sambo som i vissa situationer har möjlighet att överta medlemskapet.
    Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
    (Uppdaterad )
  • Hej
    OK det kanske inte var SKB men en annan typp av hyresrättskösystem han sparade i. Men är det olagligt om min dottor får tilldelat en lägenhet av er som hon låter oss bo i och hon själv har ett hus som hon bor i med sin familj? Altså måste hon vara folkbokfört på den addressen som lägenheten är på?
    MVH Karin
  • Hej,
    Enligt föreningens stadgar som finns här https://www.skb.org/om-oss/foreningen/regler-och-riktlinjer/ är ändamålet med SKBs verksamhet att hyra ut lägenheter till medlemmar för permanent boende. Det innebär att det inte är tillåtet att en medlem hyr en lägenhet och bor någon annanstans. Som medlem ska man bo i och vara folkbokförd på den lägenhet man hyr av SKB. Om SKB-medlemmen inte bor i lägenheten är det en andrahandsuthyrning som ska vara godkänd av SKB, och för det krävs beaktansvärda skäl. Det du beskriver ovan är inte ett skäl som ger rätt till andrahandsuthyrning. Er dotter kan alltså inte hyra en lägenhet som ni bor i.
    Claes Uthyrnings- och digitaliseringschef
    (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.